Blogit ja oppiminen

Katso Anne Rongaksen etäluennon video tästä

Hykin lukio 10.9.10 luento yllä olevan diasarjan alkuosasta. Audio 17 min.
Miellekarttajäsennys aiheesta

Tätä työstetään vielä !

1. Mikä on blogi?

Blogi on helposti ylläpidettävä ja päivitettävä verkkosivu, jossa uusimmat merkinnät tulevat sivun ylälaitaan. Blogipalvelu toimii selaimen kautta eikä vaadi erillisen ohjelman asentamista.
Blogimerkinnässä (jota jotkut nimittävät postaukseksi, engl. blog post) näkyvät yleensä
  1. tekijän nimi
  2. päiväys (kellonaika)
  3. suora linkki (permalink)
  4. linkki kommentointiin
  5. usein myös merkinnän aihetta määritteleviä luokittelusanoja (tunniste, tag, label)
  6. harvemmin muualla olevat linkitykset kyseiseen merkintään (trackback).

Blogin sivupalkkiin lisätään yleensä linkkilistoja ja erilaisia pieniä lisäpalikoita (vimpaimia, widgets). Tutustu keskeisiin käsitteisiin: Pieni blogisanasto.

Katso lyhyt ja havainnollinen video aiheesta:

2. Kuinka saan itselleni blogin?

Haluaisitko opetella blogin tekemistä? Saat hyvän alun, kun tutustut toisten blogeihin. Usein blogin osoitteesta näet, millä palvelulla se on tehty. Kokoan jatkuvasti Ohjelmia opettajan käyttöön -linkkisivustoa. Sieltä löytyy mm. blogipalveluita (ks. sivun vasemman laidan navigointi).

Blogien perusideologia on avoimuus ja tilan antaminen erilaisille lähestymisille. Tämä vaatii kirjoittajalta keskeneräisyyden sietämistä ja erehtymisen sallimista itselleen. Palautteen saaminen omiin blogimerkintöihin synnyttää ilahtumisen lisäksi sellaisia ajatuksia kuin
  • mikä minä olen sanomaan mitään näistä asioista, ymmärränkö itsekään kovin hyvin
  • hyvänen aika, miten typerä olenkaan.

Nämä ovat terveellisiä tuntemuksia, mutta ne eivät saisi viedä ihmistä kuoreen ja suojaan. Keskeneräisyyttä pitää oppia sietämään, jos haluaa ylipäätään kehittää omaa ajatteluaan. Blogien eräs opettavaisin tehtävä on juuri tässä. Sumussa epämääräistä määränpäätä hapuilevan maisema kirkastuu askel askeleelta.

Blogin avulla voit opiskelussa
ensin haravoida aihepiiriä
tarkentaa kohteeseen
kommentit voivat antaa uusia näkökulmia sekä täydennystä omiin tietoihisi.

Ajattelu ei kehity ilman omien syntymässä olevien ajatusten näyttämistä muille.
Kannustan rohkeuteen omien ajatusten näkyväksi tekemisessä. Uskalla erehtyä, uskalla kulkea harhapolkuja, uskalla olla haavoittuva. Suojassa ei löydä sitäkään vähää, minkä altistumalla itsensä nolaamiselle voi.

Miksi tiettyjä asioita pitäisi opetella? Kuka päättää, mitä opetetaan ja opetellaan? Millä perusteilla? Mitä taitoja ja tietoja tulevaisuudessa tarvitaan?
Tieto sinänsä ei tee autuaaksi. Oppimisessa pitäisi kulkea mukana aina myös ihmisenä kasvamisen ulottuvuus. Ja erityisesti ilo, leikki, luovuus, hupailu, keksiminen sekä Ihmisenä Ihmisten kanssa oleminen. Blogien viehätys on ehkä yhdeltä osaltaan juuri tuossa epämuodollisuudessa, avoimuudessa ja siinä, että blogissa on tilaa luovuudelle.

3. Blogit opettamisen näkökulmasta

Verkko-opas.fi-sivustolla: Blogit opetuksessa

Esimerkkejä lukiokursseilta

Esityksessä vilahtavat blogit:
Opeblogi
Psykologian kurssin wikin syntyä raportoiva Psyka 5 -blogi
Filosofia: Etiikkaa etsimässä
Psykologia: Lukupäiväkirjat
Filosofian tuutorointiblogi
Kuvitella – mobiili kuvablogi

4. Portfoliotehtäviä aiheesta Blogit ja oppiminen

Kirjoita blogiisi joko yhdestä aiheesta tai halutessasi useammasta. Voit myös toivoa lisää valikoimaa tehtäviin tai kirjoittaa itse tänne lisää tehtäviä (sivun ylälaidasta Edit > kirjoita > Save):

• Lue nuoren kotkalaisyrittäjän kirjoitus Miksi blogeja kirjoitetaan? tai Parempaa bloggailua. Kirjoita kommentti jompaan kumpaan bloggaukseen. Kirjoita kommenttisi esimerkiksi omaan kurssiblogiisi. Suositeltavaa on myös ihan oikeasti kommentoida Miikka Värrin blogiin.
  • Suomalaisia blogeja löytyy hakemistojen avulla, kuten Blogilista Bloglovin.com ja Blogihaku.com (voit etsiä myös blogeja muilta mailta, ks. blogihakupalveluiden luettelo). Etsi mutama blogi, joka on mielestäsi jollakin tavalla opettavainen ja kiinnostava.
  • Eveliina oli Australiassa vuoden vaihto-oppilaana 2009-2010 ja kirjoitti blogia http://evedownunder.blogspot.com/ Laura viettää vaihto-oppilasvuottaan Yhdysvalloissa ja pitää blogia http://lauraexchangesstudentyear.blogspot.com/ Mitä vastaavia blogin käyttötapoja keksit? Millainen merkitys blogilla on vaihto-opiskelussa?
  • Etsi kiinnostava opetuskäytön blogi, esittele se ja arvioi sitä, voit etsiä blogeja esimerkiksi tästä koosteesta.
  • Lue Viljami Pirttimaan TET-raportti YLE:n Social Web Tools -blogista. Mitä hyötyä on siitä, että TET-raportti julkaistaan avoimesti blogissa? Mitä raportin kirjoittamisessa arviosi mukaan oppii? Miltä arvelet TET-harjoittelijasta tuntuvat, kun hän osallistuu samaan blogiin muiden kirjoittajien kanssa? Mitä blogi viestii sinulle YLE:stä harjoittelupaikkana?