NettitaidotOta toiset huomioon, suojaa itseäsi, tiedostojasi, laitteitasi ja kunnioita tekijänoikeuksia.


Yleisesityksiä ja luentoja aiheesta
Syksyllä 2010 Anne Rongas kertoo persoonasta verkossa ja verkkoidentiteetistä, mitä kannattaisi tietää, kun ryhtyy perustamaan nettiprofiilia. Esitys taltioituna Adobe Connectilla: http://otavanopisto.emea.acrobat.com/p24301737/
Ville Venääisen kännykällä streamaama video samasta tilaisuudesta http://bambuser.com/channel/villevenalainen/broadcast/1042019Tekijänoikeuksista tiivistetysti:Muita aineistoja aiheesta:

Mitä internet on? Lyhyt historiakatsaus http://sixrevisions.com/resources/the-history-of-the-internet-in-a-nutshell/

Outi Lammi on listannut työelämän nettitaidoista lyhyet testit, katso, pääsetkö läpi: http://outilammi.blogspot.com/2009/11/kaksi-osaamistestia.html

Harto Pönkä (Oulun yliopisto, Innowise) mm. aiheista tietoturva, netiketti, verkkoidentiteetti:


Jarmo Tanskanen: Kuinka luodaan vahva salasana, 10 minuutin video-opas kertoo selkeät ohjeet. Erityisen vahva salasana kannattaa olla tärkeiden verkkopalvleuiden, kuten sähköpostin tai Facebookin suojana. Vahvassa salasanassa on isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.
1. Netiketti eli netin etiketti

Perusasiaa

Kuinka käyttäydytään ihmisiksi netissä? Tyly viesti voi pilata toisen päivän, vaikka lähettäjä ei niin tarkoittanut - kirjoittipa vain kiireesti ja unohti tervehtimiset ja vahingossa caps lock jäi päälle.

Internetissä maalaisjärjen ja hyvien käytöstapojen kanssa selviytyy pitkälle. Vaikka ihmiset ovat jo kohtuullisen hyvin oppineet ottamaan toiset huomioon netissä, rasismia aina silloin tällöin näkee, samoin leimahtavia haukkumisia ja .

Lisätietoja


2. Identiteetin turvaaminen

Perusasiaa

Miten verkon eri ympäristöissä kannattaa toimia? Miten turvallista on toimia avoimesti? Miten profiilitietoja voidaan käyttää väärin? Mitä olisi syytä tietää?

Oletko googlettanut itsesi? Nykyisin ihmisistä saa paljon tietoa parin minuutin etsinnän jälkeen. On ihmisiä, jotka haluavat näkyä ja olla Facebookin kaltaisissa yhteisöissä ja niitä jotka haluavat olla muille näkymättömiä. Kaikki mitä verkkoon laitetaan, myös todennäköisesti pysyy siellä. Joskus vuosien päästä presidenttiehdokkaana joku kaivaa esille vanhan viha-blogin, josta media sitten nostaa kohua. Harhakuva anonyymydestä saa yllättävän monet julkaisemaan kyseenalaista materiaalia netissä.

Lisätietoja3. Tietoturva

Perusasiaa

Tietoturvan perusasioita ovat laitteiden turvaaminen, tiedostojen turvaaminen ja salasanojen säilyttäminen salaisina.

Muista, että:
a) mikään tietoturvaohjelma ja palomuuri ei ole aukoton,
b) kerran internetiin kirjoitettua tai ladattua on lähes mahdoton poistaa,
c) sähköposteja ja pikaviesteja voi lukea joku muu kuin se, kenelle viestisi tarkoitit
d) omalla toiminnallasi voit vaikuttaa paljon tietoturvaasi

Lisätietoja


4. Tekijänoikeudet


Perusasiaa

Internetissä julkaiseminen on helppoa ja huokeaa. Toisen henkilön julkaisujen lataaminen omalle koneella ja julkaisujen liittäminen omiin teoksiin on vaivatonta. Toisen tekijän tuotoksia koskevat kuitenkin kaikki tekijänoikeussäädökset eikä vaivatta ladattua aineistoa saa käyttää omiin julkaisuihin ilman tekijän lupaa. Yksityinen kotisivu verkossa on julkinen julkaisupaikka eikä omaan käyttöön luvallisesti kopioitua aineistoa saa sijoittaa omille kotisivuille ilman asianomaisen antamaa lupaa. Myös sisällön muuntaminen painetusta digitaaliseen muotoon on ongelmallista, sillä kyse on sisällön muuntamisesta ja uudelleen julkaisemisesta.

Yhteistyö avoimessa verkossa perustuu siihen, että yksityiset ihmiset luopuvat vapaaehtoisesti osittain tekijänoikeuksistaan. Tähän tarkoitukseen on olemassa lisenssijärjestelmiä, kuten Creative Commons (CC-lisenssi) ja GNU. Katso hyvä suomennettu (ja käännöksestä lisätietoa) sarjakuvaopaste Creative Commons -lisensseistä (alkuperäinen sarjakuva).

Musiikkibisnes on hyvä esimerkki tekijänoikeuksien, nettijakelun, vertaisjakamisen ja ilmaisuuskulttuurin ongelmista ja mahdollisuuksista. Musiikkibisnes on kriisissä, mutta toisaalta, avoin ja ilmainen netti voi toisille poikia kaupallista menestystä. Saa nähdä, miten käy. Yksi kiintoisa juttu on suomalainen kehitelmä Hitlantis, jossa tuoreet bändit pääsevät nousukiitoon, jos nettikuulijat fanittavat (ks. myös taustajuttu Hitlantiksesta ja Wikipedia-artikkeli).

LisätietojaYllä olevaan Kasvin artikkeliin liittyvä diaesitys


Tarmo Toikkasen slidecast (audiolla täydennetty diaesitys) aiheesta tekijänoikeudet ja remiksaus

Tarmo Toikkasen slidecast aiheesta tekijänoikeudet ja Creative Commons
5. Portfoliotehtäviä

Kirjoita blogiisi
joko yhdestä aiheesta tai halutessasi useammasta. Voit myös toivoa lisää valikoimaa tehtäviin tai kirjoittaa itse tänne lisää tehtäviä (sivun ylälaidasta Edit > kirjoita > Save):
  • Hyvän salasanan luominen ja salasanojen tallettaminen: Millaiset asiat uhkaavat salasanojen suhteen netin käyttäjää? Millaisia menetelmiä voisi käyttää näiden uhkien torjumiseen?
  • Wikipedian suomenkielinen Netiketti-artikkeli on tynkä (15.12.2009). Tutki muunkielisiä artikkeleita, lähteitä ja mieti oman ymmärryksesi kautta teemaa. Netikettitekstit eivät kovin hyvin ota sosiaalista mediaa huomioon, monet tekstit ovat aika vanhoja. Mitä lisäisit Wikipedian artikkeliin? (Voit myös lisätä tekstiä artikkeliin ja seurata, editoivatko muut sitä edelleen.)
  • Tekijänoikeuksista paasataan, mutta toisaalta paasattavaa riittää. Kaikki eivät ymmärrä rikkovansa lakia siirrellessään musiikkia mesen välityksellä ja lataillessaan pelejä ja sarjafilmejä p2p -verkoista. Kuvittele itsesi muusikoksi tai elokuvan tekijäksi. Millä tavalla järjestäisit tekijänoikeusasiat ja oman toimeentulosi?
  • Ylioppilasaineita-kirjan tekijänoikeusasioista käytiin keskustelua. Lue aiheesta Helsingin Sanomien uutinen 7.9.2008 (Sami Takala) Asiantuntijat eri mieltä yo-aineiden tekijänoikeuksista. Valitse näkökulmaksi tässä tehtävässä: a) Oma kannanottosi asiaan, b) Sevitä, mikä on tämän hetken tilanne.
  • Selvitä, mitä eroa on krakkerilla ja hakkerilla. Kerro esimerkkejä.
  • Facebookissa löytyy sekä fani- että vihayhteisöjä. Tutustu ilmiöön ja kommentoi